23/4/2022 Interview Newmusicnow.nl

Op 23 april 2022 heeft newmusicnow.nl een artikel gepubliceerd waarin Eva Beunk met meerdere jonge componisten spreekt over orkestmuziek: Herwaardering voor het symfonieorkest – Jonge muziek voor een oude traditie

Marco Muilwijk: ‘Fantasie’

Welke muziek heb je al voor orkest geschreven?
”Ik streef naar authenticiteit in nadrukkelijke tegenstelling tot originaliteit. Authenticiteit is een proces, het groeit geleidelijk. Het is een plantje dat je regelmatig water moet geven. Ik geloof dat alles wat een componist voor zijn dertigste schrijft jeugdwerk is. Na die vormende jaren kan hij op zoek gaan naar wat hij echt zelf wil uitdrukken. Ik ben nu 29, dat is zowel een enorme geruststelling als een spannende constatering. Mijn eerste orkestwerk Europa (2015) sluit nauw aan bij de laatromantiek. Dat was een bewuste keuze vanuit de sterke wens om het wezen van het orkest volledig te doorgronden, als basis voor toekomstige werken.

In Fantasie wilde ik een synthese smeden uit modern romantische, neo-impressionistische en expressionistische elementen. In plaats van ongebruikelijke technieken te verkennen, zocht ik naar verrassende nuances in de instrumentatie. De orkestratie is eigenaardig. In het orkest spelen twee piccolo’s, een altfluit, twee piccolo-klarinetten, een piccolotrompet, maar de violen ontbreken. Daardoor ontstaat een gat in het middenregister, wat leidde tot een ongewone maar aansprekende orkestratie. Nu een paar jaar later kijk ik nog altijd positief op dit werk terug. Er zit nog een BOEM KLATS KADENG-moment in dat ik nu niet meer zou schrijven, maar met de jaren verdwijnen dat soort baldadigheden.”

Als alles zou kunnen en mogen, wat zou je dan het liefst voor orkest willen schrijven?
“In de toekomst wil ik meer van mijn liederen orkestreren of specifiek orkestliederen schrijven. Mijn jongensdroom is ooit nog een vioolconcert en een ballet te componeren.”